Random Images

Print

AllamKotveny

Egyszeru atveres az allam reszerol: Az allam az MNB-n keresztul alacsony (jegybanki alap-)kamatra penzt ad a bankoknak.  A bankok pedig penzt tesznek be magasabb kamatra allamkotvenyekbe, diszkont kincstarjegyekbe, egyeb "adossaginstrumentumokba" az AAK-n keresztul az allamba. A vegeredmeny az, hogy az allam folyamatosan behajtja a penzt az adokbol, es odaadja a milliardokat a bankoknak.


Bar a legtobb ember szamara elkepzelhetetlen allami kiadast jelent ez is, ez csak a jeghegy csucsa, nem ez a legnagyobb trukk (a legnagyobb trukk az, hogy a bank olyan penzt teremt, amiert mas ad erteket). Ezt az egyszeru atverest meg az is kepes lehet felfogni, aki nem erti, hogy a vilag adossagban fog furdeni, amig az emberek a penzmennyiseg nagy reszet bankpenzben tartjak (nem sajat teremtesu penzben, valodi ertekekben, allamkotvenyekben, stb...). Vagy aki nem erti, hogy a Federal Reserve Act torveny feketen feheren magankezbe adta a dollar kibocsatasat. Az jo trukk, hogy az egyik oldalt az MNB csinalja, a masikat pedig az AAK - ezert nehezebb eszrevenni a trukkot. De ugyis az adofizetok szivjak meg.


A "jegybanki alapkamatra penzt kapni az MNB-tol" lehetoseg csak a banki maffianak elerheto. Akkor is meg kellene szuntetni ezt, ha igaz lenne az, hogy barki alapithat bankot - ami persze ostobasag: az emberek tobbsegenek bankalapitasra leghalvanyabb lehetosege nincs: ismerek probalkozast hitelszovetkezet megalakitasara, nehany szaz embernek meg az sem ment. De ha lenne 20 Mrd-ja, vagy akar 80, a tobbi bank mediabefolyasaval  par ev alatt konnyeden taccsra vagna a nem bennfentes uj probalkozot (ehhez par jol iranyzott es idozitett igaz vagy kamu hir is eleg).


Javaslatok: • az allamkotvenyeket likvidebbe kell tenni. Egyreszt a viselkedesunkkel, masreszt a technikaval. Ha lehet, torvennyel is.

  • torveny sokat hasznalna: "Magyarorszagon minden termeszetes es jogi szemely, onkormanyzat, koltsegvetesi szerv kotel elfogadni allamkotvenyt (diszkont kincstarjegyet, stb...) a fele fennallo adossag rendezesere.".

  • Mas szoval nem csak a forintot, hanem allamkotvenyt is koteles lenne elfogadni mindenki (adot nem csak bankok altal letrehozott bankszamlapenzzel lehetne, hanem az allam altal letrehozott allamkotvenyekkel is). Primitiv esetben hasonlo szamlan lenne a vezetese, mint a bankszamla, csak az allamkincstarnal vagy AAK-nal. Jobb esetben fejlett technikaval, pl. epointsystem.

 • azt, hogy az allam alacsony kamatra penzt ad a bankoknak, be kell szuntetni.
  • ugyis a bankok azt mondjak, a beteteseik penzet adjak kolcson. Hat akkor tegyek azt. Kovacs Imre is tud kolcsont adni allami refinanszirozas es allami kezessegvallalas nelkul
  • legjobb lenne a bankbetetek allami kezessegvallalasat is beszuntetni. (ez a liberalis, nem az szdsz !). Persze ez fog utoljara bekovetkezni, mert ennek az elonyeit nehez megerteni (es konnyu a hulyeseget elhitetni).

Ezek egyutt lehetoseget jelenthetnek arra, hogy hasonlo hatast eredmenyezzenek, mint James Robertson javaslatai (amik egyebkent jok, csak sehol nem fognak atmenni a torvenyhozas bunszovetkezeti erdek-halorendszeren). Persze ezek sem helyettesitik teljes mertekben az emberek es kisvallalkozasok kivanatos penzteremteset (vagyis a penzteremtes demokratizalasat): viszont segitik elerni azt (es segiti felhivni a figyelmet a nagy atveresekre).

 


2008-11-15 9 óra körül az mtv1-en elcsíptem egy részt:

 • az államkötvények, kincstárjegyek hamarosan ELEKTRONIKUSAN is jegyezhetõk lesznek
 • az államkötvények iránt növekszik a kereslet, a lakosság napi 1 Mrd Ft-ért jegyez
  • nem csoda, hiszen a kamatok az egekbe nõttek

Az elektronikus jegyzés azért fontos, mert kiváló likvid fedezetet jelent KozossegiPenz létrehozásához.

TODO: ellenorizni az államadósság kezelõ központ ÁKK ( www.akk.hu (external link) oldal ? )

Az államkötvények "másodlagos piacához" az legjobb lenne, ha sorszámozott módon bocsátaná ki az ÁKK, és akárki tudná igazolni (mondjuk digitális aláírással) a jogosultságot. Továbbá annak is látszania kellene, ha az adott sorszámú állampapírt visszaváltották (azaz már nincs forgalomban).

Mindenkinek alánlom a Magyar Államkincstár állampapírokkal kapcsolatos szolgáltatásait. Ingyen vezetnek számlát- lényegében minden lényeges szolgáltatás ingyen van (www.allamkincstar.gov.hu/dokumentum/945) Lehet állampapírokat jegyezni, másodpiacon venni, eladni, akár telefonon és interneten is (külön kérni kell őket a számlanyitásnál-ingyen van). Már 10000 ft-tól is lehet megbízást adni (otp-nél ha vettem, min 100e-ért kellett). Utalással is lehet fizetni (1 napos átfutási idő-szerintem megéri, érdemes olyan bankhoz menni, ahonnan ingyen lehet utalni). Lehet újrabefektetési megbízást is adni, és számlanyitásnál ha megadod a bankszámlaszámodat, ha akarod, kiutalják a szabad pénzed. Nagyon korrektnek tűnik. Csak be kell menni az egyik irodájukba (http://akkadmin.ivyportal.com/object.c6acae1c-382f-4e7a-b4e3-f3b3947f5d80.ivy) a szolgáltatások igényléséhez, és máris MÁKos? vagy.

 • valyon mi éri meg jobban a gazdaságnak:bankon vezet számlát(díj-nagyobb forgási seb) vagy mák-nál(olcsó-össz két nap átfutási idő)?
 • Bár a MÁK nem vezet betéti számlát halandóknak, de letéti számla tartozik a értékpapírszámlához. Az erről való kiutalásnál már fel lehet venni tetszőleges bankszámlaszámot és meg lehet adni közleményt- majd ingyen kiutalják. Így elméletileg meg lehet azt csinálni, hogy azt a számlát adod meg, amire az állampaírvásárlásra szánt pénzt kell, közleményben meg megadod a kedvezményezett nevét, mákos azonosítóját. Így létre lehetne hozni egy MÁKon? belüli pénzforgalmat. (Bár gyanítom hogy az adatokat kézzel viszik be a rendszerbe, ami nem túl hatékony)

Nem rossz, ha csinálunk az államkötvényeknek egy tisztességes elektronikus piacot, de a(z elosztott vagy koncentrált) likvid tartalékot nem helyettesíti. Ugyanis az átmeneti idõszakban a legtöbb üzletben államkötvénnyel ugyanúgy nem tud fizetni, ahogy a közösségi pénzzel sem. Ilyenkor van szerepe a likvid tartaléknak, ami bankszámlapénz vagy kp, amit a partner elfogad. Lásd ElszamolasiRendszer

 Created by: cell. Last Modification: 2010-09-15 (Wed) 19:43:52 CEST by cell.