Random Images

Print

GammaStirling

Lásd KalorikusGépek és StirlingMotor

A gamma stirlingnél (a BetaStirling-hez hasonlóan) forró dugattyúgyűrűvel nincs gondunk. Csak forró kiszorító van, ami nem akkora gond. A gamma elrendezésben az expandált munkadugattyú holt teret alakít ki. Ezért a betával jobb termodinamikai hatásfokot lehet elérni. Viszont a gamma mechanikailag egyszerűbb (talán az összes hőerőgép közül - ezért a játék-Stirlingek többsége gamma). 4 hengeres esetén a kihajtási veszteségek minimalizálhatók. (béta Stirling és Ericsson gépnél akár már 2 dugattyúnál is egész jó lehet; azoknál is min 4 dugattyú a legjobb).

  • egy ügyes gamma-stirling kialakítás. A turbinával kombinálás (gázgenerátorként használja a stirlinget) nem hülyeség (bár a veszteségeket növeli). De egy lényeges részlet hiányzik: a turbinás expanzió előtt fel kell melegíteni a gázt a p*V növelése végett (utána lehet hővisszanyerőt használni). Lásd GázTurbina
  • lásd Ideal cycle gamma stirling engine  Ha Stirling gépet készítünk, ebbõl érdemes kiindulni. Legjobb 4 kiszorító+4 munkahengerrel, (mindegyik kiszorító a 90 fokkal arrébb tartó szomszéd munkahengerével kommunikál). A 4-bõl mindig az egyik expandál, egy másik komprimál. 2 pedig éppen vár (a kiszorítót az egyik végállásban tartja).
  • Amennyiben (pl. prototípushoz) csak 2 kiszorítót és 2 munkahengert használunk, a munkahengerek közös rúdon egymással szemben 0,180 foknál; a kiszorítók 90,270 foknál legyenek.
  • A video nem a legcélravezetõbb mechanikai megvezetés-kialakítást mutatja, ahol a 180 fokkal eltolt munkahengerek (a súrlódási veszteségek csökkentése végett) egymást közvetlenül rúddal hajtják.
  • megvezetés: Sín és vonatkerékhez hasonló kocsi (pontosan 2: a 2 munkahengereshez is kell ennyi, de a 4 munkahengereshez is elég ennyi), kocsinként 3 kerékkel gondoskodik a megvezetésrõl a kívánt alakú pályán (ezzel az ideális ciklus közelíthetõ - a töréseknek persze a gyakorlatban kell kis simítást adni -, miközben a súrlódások minimális értéken tarthatók).
  • A video nem tér ki a regenerátorra (amit lehet a kiszorító belsejébe, és/vagy a meleg hengeren kívül elhelyezni).
  • Egyébként az animáció megértése nagyon közel visz egy gyakorlatban is használható jó géphez

 


játék gamma-Stirling készítése. A tudnivalók egy része nagyobb gépnél is hasznos.

 Created by: cell. Last Modification: 2010-01-11 (Mon) 01:04:38 CET by cell.