Random Images

Print

GradiensHotarolo

Reményteli, hogy ezzel a megoldással a gazdaságossági küszöböt (ami vizes tároló esetén kb. 100..200 ház) akár 10-30 házra le tudjuk vinni.

Nem kell mondani, hogy mennyivel könnyebb 10 MFt-t egy "még nem bizonyított" technológiára összeszedni, mint 100 MFt-t. És nem is csak a pénz, hanem kell pár együttmûködõ fogyasztó annak a pár ezer GJ-nak, különben a rendszert nem tekintik majd referenciának (ha csak kiküldjük a hõt a nagy télbe, az mérésre megtenné, de a tényleges hõmennyiség nehezebben ellenõrizhetõ, mint ha ténylegesen X házat az fût).

 


Alapismeretek

Nagyon jó mérnökök, akik ráadásul számos könyvet olvastak a témában, alapjaiban hibás elképzeléssel bírnak az érzékelhetõ hõ tárolása szilárd anyagokban területen. (Még egy terület, ahol óriási problémák vannak az oktatásban.)

A szokásos tévedés, hogy van a tárolónak egy hõmérséklete, ami töltéskor növekszik, kisütéskor csökken. Ez teljesen naiv elképzelés. Valójában nem egy hõmérséklet van, hanem a tároló minden pontján van egy hõmérséklet, ami célszerûen nem ugyanaz. A Gilli könyv ("A hõ tárolása"), bár nem részletezi, csak épp, hogy említi, mégis benne van a lényeg. Ez az ábra a napenergia gazdaságos hasznosításának a kulcsa:

img src="http://www.ideje.hu/images/Energy/NapTarolo/HoTarolasa46.oldal_l.jpg"

Tehát a gradiens-tároló trükkje:

  • egy óriástárolót úgy kell kisütni, hogy elõször az alján, a kerületén járatjuk meg a közeget, aztán befelé és felfelé haladunk.
  • feltölteni nyilván fordítva
  • tehát nem az összes járatot párhuzamosan kötjük, hanem ésszel

A földben kialakított tároló esetén a spirális fúrás (kanyarfúrás) és becsövezés nehézkes. De az alapelv figyelembevételével, az ideális esetet közelíteni kell

  • töltéskor középre nyomjuk be és a szélén jön ki a kevésbé meleg gáz
  • kisütéskor pl. szélen nyomjuk be és középtájon vesszük ki
  • pl. lefelé 6m, ferdén 20m hosszú egyébként egyenes furatokkal és csövekkel is lehet közelíteni, ha ezeket ügyesen kötjük sorba. Ezt szimulációs programmal optimalizálni kell (hogy hatásfok és költség szempontjából optimális legyen)

Modell

Van egy modellünk (codeblocks project file) ami nagyon pozitív (a kimenet értelmezéséhez eléggé kell érteni az egészet).

Az eredmény természetesen függ a hõvezetéstõl. 0.5-1 W/mK -nél aligha nagyobb a hõvezetés (ahol még nincs talajvíz!) Inkább a fúrási lyukak ("kutak") száma jelentõs, házanként néhány tízezer Ft (házanként 20-30m-t kell fúrni D=125mm -es lyukból).

 Created by: cell. Last Modification: 2009-07-21 (Tue) 01:46:03 CEST by anonymous.