Random Images

Print

HoTarolasReferencia

Mikor egy korábbi elõadásomban elmondtam a HoTarolas -t, a kérdésre, hogy van-e kész "referencia-rendszer", csak tördeltem a kezem:

  • a rendszer minden részét kipróbáltuk már a gyakorlatban

    • kellõ pontossággal megjósolható a viselkedése
  • de nem tudtam olyat, ami egyben alkalmazná az egész koncepciót. Pedig évtizedek óta van, csak nem a sciam-ban vagy a Deltában vagy a Spektrumon kell keresni.
Az egyik hallgató a berlini Reichstag-ot említette. Bár ott, ha hõszivattyút is használnak télen a fûtéshez, akkor túl kevés energiát tároltak be nyáron vagy túl sok hõt elveszítenek.

Apám könyvtárában találtam az 1987-es G.Beckmann, P.V.Gilli: "A hő tárolása" könyvet, 120-122. oldalán konkrétan említi a Lyckebo ( "The Lyckebo Project"  (external link) Uppsalához közel, mások is hivatkoznak rá, pl. ez (external link)), mint üzemelõ 100000 m3-es tárolót:

img src="http://www.ideje.hu/images/Energy/HoTarolas/HoTarolasa122.oldal_l.jpg"Nem volt szükség szigetelésre, maga a szikla részben részt vesz a hõtárolásban, részben szigetel. Meg kell jegyezni, hogy a vizes tárolóknál általában (mondhatni minden esetben?) végül kicsit nagyobb a veszteség, mint eredetileg tervezték. De még így is nagyságrenddel kisebb, mint ha energiaerdõvel tárolnák, és végül is megéri, és fontos, hogy bizonyítottan mûködõ rendszerrõl van szó.

Spanyol példa

Egy angol ismerõsöm szerint Spanyolországban Sevillában már megcsinálták a hõtárolót, és az egész városra kiterjesztést tervezik. Utánanézni !!!
They have a working system for this in Seville, Espania and plan to build another 3 to power the entire townSzóval nem csak én vagyok annyira õrült, hogy ezt a "nagyon bonyolult" ötletet számításba vegyem, és számolgassak is vele kapcsolatban, hanem a spanyolok is.

This is a great resource: http://www.navitron.org.uk/forum/ (external link)There was a program on TV about various systems, and they showed an invention that distilled Hydro-carbon liquid from fresh air and a solar powered system

És van egy másik gyakorlatban megépült próbarendszer is:

Friedrichshafen, Germany
A Wikipédián is vannak ebben a témában cikkek:

Egyéb ?

Írjátok ide !!!
Created by: cell. Last Modification: 2009-09-18 (Fri) 18:40:01 CEST by anonymous.