Random Images

Print

KozossegiPenzPilisKoronakor

Pilis Koronakor (csereklub) http://www.koronakor.hu/pilis.php

Ez lényegében egy LETS rendszer (Local Exchange Trading System lásd: Michael Linton, LETS System Manual)

(valaki azt mondta szóban, van valami pontatlanság az alábbi rövid ismertetésben, sajnos nem javította ki, és utólag nem emlékezett, mi.)
Hogyan jön létre a pénz?
Két ember értéket cserél mivel 0 egyenleggel lépnek be létrehozzák a pénz pozitív és negatív részét, tehát kifelé mindig 0 az egyenleg (ek összege), de bent létrejött a csereeszköz!!! Indulásnál alanyi jogon  15000 korona (ma 150 eFt) értékben.

Ha valakinél a havi forgalom stabilan adott szint felett van a hitelkerete- azaz a pénzteremtő lehetősége a megegyezett mértékben nőhet. Ha nagyobb csereeszközre van igény cégeknél valós értéket vesz meg tőle a rendszer egy vagy több tagja (pl tulajdonrész) A rendszer a működési költségeket a közösség által elfogadott módon (ma társadalmi munkában) fizeti meg (forgalmi adó vagy számlavezetési díj).


Miért tetszik a rendszer?
Mert bármekkora gazdaság csereeszköz igényét azonnal létre tudja hozni. és forgalom csökkenés esetén ugyanígy eltünteti. A nyomtatott utalvány(pénz) kibocsátása hasonlóképp nem teher, pozitív egyenlege terhére legyártatja a papírpénzt akinek kell. A papírpénzt a rendszer visszaveszi, egyenlegre rávezeti, papírt kivonja a forgalomból)
Kell még valami?
Ha valaki csal azt büntetni kell mint ma is. De a csereeszköz (keletkezése) legalább tiszta.


Lásd KozossegiPenz és még inkább a ElszamolasiRendszer

Azért kell EURO alapra helyezni, mert

  • ha nagyban bevezetjük, ami feltétlen cél, akkor nincs más megoldás (a forint sokkal instabilabb lesz, mint most, és a bankárok az csinálnak vele, amit akarnak). A számítógép segít forintban megjeleníteni.
  • segíti a határokon túli forgalmat, kapcsolatokat is
  • könnyebb az elfogadtatása, ha az elõadás jövõbemutató, szalonképes témába burkolva csempészi be a pénzteremtést, kevésbé lehet azzal az érvvel megtámadni, hogy elértékteleníti a forintot (hiszen EURO-t teremtünk! egyébként pedig elértékteleníti a forintot, és a még nagyobb forintadósságot, de ezzel nem tudunk mitcsinálni). Több legyet üt egy csapásra. 

ElszamolasiRendszerCreated by: cell. Last Modification: 2008-12-14 (Sun) 20:58:42 CET by cell.