Random Images

Print

MagnesesMezoErohatas

Ha egy mágneses kör (pl. hossza) változik, ott erõhatás lép fel.

A fizikakönyben benne van az emelõmágnes példája:

  • egy U alakú patkómágnes
  • emel egy ferromágneses I-alakú lemez

és kiszámítja az F-et az alapján, hogy infinitezimális s elmozdulásnál az F*s megegyezik a mágneses tér energia (=integrál B*H/2) megváltozásával. Az emelõmágnes esetén és sok más esetben ez alighanem stimmel is.

Viszont számos olyan elrendezést mértünk, ahol forgó tengelyen van a ferromágneses forgórész. Nyomatékot és szöget mérni könnyebb, mint erõt és utat. Mind a forgórész, mind az állórész alakja számít.

Itt azt kell vizsgálni, hogy az M*omega akkora-e, mint ami az U*I (minusz az eldisszipált hõ) és a mágneskör energiájának változásából számítható. "Mindenki tudja", hogy a nyomatéknak pontosan annyinak kell lennie, mint ami ezen számítás alapján kijön. Csak éppen a készülékek nem tudják: a vicc, hogy a nyomaték sok esetben a mérések szerint nem annyi (van olyan is, ahol pontosan - mérési hibán belül - megegyezik, a szokásos elrendezésû motorok és generátorok mind ilyenek). Saját mérések, nem pedig "olvastam, hogy valaki hallotta...".  Komoly méréstechnikát igényel (nehezebb, mint az ember gondolná, különösen a mágneskörben tárolt energia mérésénél kell észnél lenni).

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

  • bizonyos (hagyományos elvek szerint "szerencsétlen") elrendezésnél
  • bizonyos gerjesztéstartományban (nemlineáris a gerjesztésre: van ahol kis, és van, ahol nagyobb gerjesztésnél jön elõ a jelenség)
  • bizonyos szögtartományokban (vagyis a forgórész bizonyos helyzeténél)
  • az M vagy kisebb, vagy nagyobb, mint az energiamegmaradás alapján számított

A visszacsatoláshoz a nehézséget az jelenti, hogy általában nem túl széles tartományban jelentkezik (pl. 5-10%) és egy forgás alatt is kell változtatni a gerjesztést, ráadásul a réz és vasveszteség is jelentõs. A csapágy és légellenállás a kisebbik gond. Nem tudom megtippelni, hogy 2-3 éven belül sikerül-e a visszacsatolás. Természetesen az sem kizárt, hogy valami más meglepetés lesz (elvi hiba a mérésben ?), de többen ellenõriztük, és az is megnyugtató, hogy sok esetben a mérés igen pontosan hozza a Lenz törvényt.

 Created by: cell. Last Modification: 2009-01-17 (Sat) 23:08:01 CET by cell.