Random Images

Print

OrbitalisPalya

A kérdés, hogy tud-e valaki olyan pályát konstruálni, amivel az ismert rakétatechnológiával embert lehet vinni a Holdra és visszahozni. Tehát, hogy a Saturn-V indulási tömege elég-e ehhez, vagy annál 1-2 nagyságrenddel nagyobb kell (10x -100x). A NASA-t ill. erre szakosodott egyetemeket meg lehet kérdezni. Akár díjat is fel lehet ajánlani.

 • Doktor úr, kérem segítsen. Nem tudok menni.
 • Ne vicceljen, akkor hogy jött ide ? Jönni tudok, csak menni nem !

A vicc "megfejtése" az, hogy a Doktor úr a Holdon volt. Nagyságrenddel könnyebb feladat odavinni valakit, mint visszahozni. Ugyanis ahhoz, hogy valakit visszahozzunk, oda kell juttatni azt a rakétahajtóanyagot is, amivel vissza tud jönni. Ez kb 40 tonna (95000 lbs) Hold körüli pályára juttatását jelenti.

 

Ami 1962-ben (amikor a programot elkezdték ez kell legyen a legelsõ lépés, tehát nem 1969-ben csinálták) kiszámították, még nem voltak gyors számítógépek.

Ma az F(t) tolóerõ vektor-függvény alapján könnyen számítható a delta_m/delta_t ill. az m skalár és az a, a v valamint a hely-vektor.

TODO: írjunk octave (matlab) vagy C++ vagy JAVA programot erre. nem olyan bonyolult: az F=m*a és a gravitációs vonzás Fg= konst*m/r/r vektorképletét kell kiszámítani megfelelõ idõfelbontással.


 

Elsõ becslés: hogy 40000kg Hold körüli pályára álljon (amibõl kb 20000 kg lemegy a holdra, 7000kg leér és 3000 kg visszajön), hogy végül vissza lehessen szállítani a 3 embert, kb. 300000 kg-ot kell LEO-ról indítani. A Space shuttle 2035 tonna induló tömeggel 20000 kg-ot tud 204 km-es LEO pályára állítani (nagyobb magasságba 25 kg-al kevesebbet +1 km-enként). A Saturn-V semmiképpen sem tud 300000 kg-ot LEO-ra állítani (de még 90000 kg-ot sem!). Nagyságrendi eltérés van.

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_drag
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Low_Earth_orbit  LEO
 • http://www.ent.ohiou.edu/~et181/shuttle/shuttle.html rakétatechnika szimulációk
 • http://www.apollosaturn.com/frame-sv.htm
  • http://www.apollosaturn.com/s5flight/sec2.htm  Saturn-V legrészletesebb pályaterve, amit találtunk
 •   http://www.physicsforums.com/archive/index.php/t-59028.html
  •   I was thinking about why the shuttle can only orbit earth. Why can't it go to the moon once in awhile and orbit that? How much more extra fuel would it really take to get there?
  • enigma ráérzett: It takes a huge expenditure of fuel to get anything from Earth orbit to Lunar orbit. I'm shooting from the hip here, but if the shuttle's cargo bay was completely filled with fuel it _might_ be able to make it there, but I don't think it would be able to make it back.

Van Allen öv

Természetesen elméleti a kérdés, hogy rakétatechnikailag képesek lennénk-e visszahozni 3 embert, mert Floridából indulva úgyis meghalnának (olyan, mintha 1 milliószor röntgeneznék õket, vagy inkább rosszabb):

http://en.wikipedia.org/wiki/Van_Allen_radiation_belt

Csak a sarkoktól indulva lenne valami esélyük, bár úgyis elég kegyetlen a sugárzás, a Holdon is.

 

 

 

 

 

 

 Created by: cell. Last Modification: 2009-03-23 (Mon) 22:20:00 CET by anonymous.