Random Images

Print

PenzTeremtes

Egyértelmű, hogy pénzt kell teremtenünk (lehetőleg konvertibiliset). De hogyan? Attól függően, hogy milyen közösség teremti, hogy akarja felhasználni, befektetni, több módszer is lehet. Ezeket szedtem össze.

Ha Elemér (az eladó) E zsetonokat (ha úgy tetszik, devizát) szeretne, de Viola, (a vásárló)-nak V zsetonjai vannak, a DigitalMarket segítségével a következőt teszik (a pénztárca szoftver automatikusan megteszi nekik, persze ha akarják, a shell-scriptekkel gpg-vel is megcsinálhatják)

 • a V zsetonok 1:1 -ben VC-re (=V-Connectivity) válthatók a V kör adminisztrátora által felvitt piaci szabály szerint
  • V-admin a piacra csatlakozáskor 2000 korona értékű VC összekötő pénzt elhelyezett (és ugyanannyi V-t is!), és 2 váltó szabály ( V=>VC és V<=VC mondjuk +-500ppm eltéréssel). Ez töredéke a monjuk 30000 korona V pénznek.
 • VC zsetonok EC-re válthatók
  • egyszerű esetben az E kör adminisztrátora által felvitt piaci VC => EC szabály által. Ami másképpen azt jelenti, hogy E kör VC zsetonokat elfogad, amennyiben VC kibocsátási mennyisége egy bizonyos korláton belül marad. A nagyobb mennyiségben kibocsátott V-t közvetlenül csak a V kör tagjai fogadják el, más aligha (mások valamelyik saját körük zsetonjait kérik). Jellemzően baráti megállapodás alapján kölcsönösen vesznek fel ilyen EC/VC-hez hasonló váltási ajánlatokat a piacon. Akár fokozatosan, többlépésben emelve (0-ról automata emeli az ajánlatot a másik félénél valamivel nagyobb értékre amíg az operátor által megadott korlátot el nem éri. Így egymás szabályai szerint lépcsősen kialakulnak az oda-visszaváltási ajánlatok.)
 • EC zsetonok E-re válthatók.
  • E-admin által tett (E=>EC és E<=EC) ajánlatok szerint. E-admin a V-adminhoz hasonlóan járt el.

Ha VC => EC közvetlen ajánlat hiányában nem váltható, összefüggő gráfban VC => XC => YC => EC útvonal könnyen megoldható (néhány milliomodrész résekkel, ellentétben mondjuk a nemzetközi banki tranzakciók néhány százalékos összköltségével). Ezt a DigitalMarket tudja. (annyit kell még hozzáfejleszteni a piachoz, hogy VC,EC, stb... összekötő pénzeket csak az adott kör adminisztrátora tud "withdraw"-olni a piacról, más nem (hogy tévedésből vagy rosszindulattal ne lehessen kellemetlenséget okozni, a pénztárcákban V,E, stb... zsetonok legyenek, ne VC,EC, stb...).

A ripplepay-hez képest a gráfban az utak rövidebbek lesznek. Ami még sokkal fontosabb, semelyik csomópont (minden csomópont esetünkben egy-egy közösségi pénz) nem tud sunyiban nagyobb adósságot felhalmozni, mint amit a partnerei jóváhagynak számára (ripplepay-ben tudna, mert ripplepay-ben a partnereinknek a többiek felé fennálló összadósságát nem tudjuk korlátozni, sem ellenőrizni).

 


 

 
Bankrendszer által teremtett pénzkínálat ( ez a ROSSZ példa ): A bank olyan pénzt teremt, amiért MÁS ad értéket. Viszont a bank szedi a kamatot, aminek elköltésekor értéket kap (mert a bank kivételével mindenki másnak meg kell dolgozni a pénzért vagy értéket kell adni). Az eredetileg teremtett pénz megszûnik amikor a bank felé a hitelt törlesztik. A bankrendszer által teremtett pénznél az adósság a bankrendszer felé jóval nagyobb. A pénzmultiplikátoros bankrendszer bevezetésekor az elsõ pár évben csak kicsit nagyobb, de utána sokkal nagyobb, 2-3-szorosa (a kamatrés itt számít: kis kamatrés esetén 20-40 év után, nagy kamatrés esetén már 10-20 év után). Ezután már a bankrendszer tõkebekebelezési sebessége nem a kamatréstõl, hanem az adósság és a pénz arányától függ.
 
A LETS pénz nem akkor keletkezik, amikor valaki egyenlege negatívba (másé ugyanakkor pozitívba) megy. A pénz (likviditás) a LETS rendszerben már akkor létrejön, amikor a tagok megalapítják a kört, és megállapodnak, hogy a LETS rendszer szabályai szerint fognak elszámolni és meghatározzák a negatív egyenlegkorlátot (keretet). Ekkor még mindenki egyenlege 0, de a pénz már létrejött (~ a negatív egyenlegkorlát  * tagok száma).
 
A természetes személyek pénzteremtését alanyi jognak tartjuk, és eszerint elfogadjuk (persze csak olyanoktól, akik szintén elfogadják ugyanezt a szabályt). Az elfogadást technikailag a kis mennyiségû, de fontos összekötõ pénz valósítja meg.
 
Bármi, ami nem természetes személy (hanem cég, önkormányzat, kutya, stb...) teremthet pénzt meglevõ vagy jövõbeni értékeinek (termelõeszközök ill. közeljövõbeni termelés/bevétel) monetizálásával, de nem tud összekötõ pénzt teremteni (mert nincs benne a természetes személyek regisztrációs fájában, ezért a zsetonokat amiket létre tud hozni semmiképp nem tekintjük összekötõ pénznek). Az ilyen "piaci alapú pénzt" mindenki  saját megítélése szerint és mértékben fogadja el, és tárolja - vagy pedig utasítja vissza, és kéri helyette az összekötõ pénzt amit a cégek csak természetes személyektõl tudnak szerezni (közvetlenül vagy közvetve).
 
Az önkormányzat pénzét, amennyiben indokolt mértékben (a várható adó és egyéb bevétel szerint ) teremti, várhatóan sokan el fogják fogadni (pláne a helybeliek!), míg a cégekét  jellemzõen a céget ismerõ személyek és más cégek, és a cég vevõi.
Ki kell dolgozni egy rendszert, hogy az önkorményzatnak csak rá kelljen bólintania, és szinte azonnal csatlakozhat. Ne neki kelljen utánajárnia, mert ettől lehet, hogy elmegy a kedve.

 

Regisztrációval az uj rendszerbe (reszveteli demokracia, es elszamolasi rendszer) kapcsolatban, amiről beszéltünk hétfőn:


Kell készíteni egy internetes felületet, ahol bárki regisztralhat

 • usernev es jelszo - ezek kotelezoek, pontosan ez aminimalis adat a regisztraciohoz.
  • Ez alapjan szakmai fakban reszt vehet
  • pozitiv kozossegi-penz egyenlege lehet (negativ nem)
 • beirhatja a szaktudását
 • azert, hogy ha alkalomadtán szükség lesz hozzáértő emberekre valamilyen cél (pl napkollektor fejlesztes, gyártás) végrehajtásához, ne konnyen kapcsolatba tudjunk lepni vele. Regisztráljon be az, aki szeretnek olyan projektekben részt venni, ami előremozdítja az országot. Munkája elismerese erkolcsi + anyagi + a saját pénzteremtés rendszerben is
 • bejelölheti, hogy belép a társadalmi fába is, Ehhez lakcímre is szükség van, mert a tarsadalmi fa a foldrajzi hely alapjan szervezodik, a szavazokorzetekhez hasonloan
 • 10 jegyu adóazonosito jelre (nem adoszam ! Adoszama a vallalkozasoknak van. Adoazonosito jele meg a maganszemelyeknek)
  • ez a tobbszori regisztracio megakadalyozasahoz kell, hogy valaki negativ egyenlege osszesen se haladhassa meg a megengedettet. Termeszetesen ettol meg a tranzakciok nem lathatok az adohatosag szamara, es ettol fuggetlenul csinalhat pseudonym (helytelenul anonym) azonositot is, ami az adoazonositojahoz nem kotheto.
  • az azonositast nem eleg onbevallas-szeruen vegezni, hanem felkent jegyzohalozaton keresztul. Minden nagyobb varosban heti egy alkalom (juniusban eleg 2 hetente, augusztusban lehet, hogy mar naponta kell alkalom legyen), amikor/ahol barki regisztralhat.
 • ezzel elkezdhetnénk egy társadalmi fát feltölteni valós adatokkal - mellette programozni a megjelenést, a sorrendi pontozást, stb.

  kell nyomtatott változat is, ha ott a helyszínen kitölti vagy elviszi barátjának - utána meg elpostázza akár, vagy fax, stb.

  részletek:

- kell egy rövid magyarázó szöveg a regisztrációról
- hogyan adja meg a szakterületet, amihez ért?

terulet/szakterulet=4 (1..5)

pl.  szamitastechnika/adatbazisok=3

A szakteruletek fajat majd karbantartjuk. Felviszunk parat. Egyelore megadhat legalabb 2 ujat, ami a kovetkezo regisztralonak mar megjelenik.


ezt jó lenne már elég.hu-n kell csinálni. kérek mysql elérést. OK.

 Created by: anonymous. Last Modification: 2010-06-21 (Mon) 01:31:52 CEST by cell.