Random Images

Print

ReszveteliDemokraciaTarsadalmiFa

 

A TÁRSADALMI FA nagyon fontos, mindenki beletartozik. Más néven földrajzi fa, mert kialakítása lakóhely szerint történik.
A társadalmi fa karbantartása bonyodalmasabb. Ennek finom részletei Hamvasg területe. Szerencsére több idő van rá, mint a szakmai fák kialakítására. Cell szerint a felhasználók társadalmi fába rendezése egyelőre egyszerű, a felhasználók által könnyen megadott adatok alapján kell történjen. Ne feledjük: nem egyszerre, hanem egyik a másik után történik (folyamatosan hiányos adatok), 1 év is eltelhet, mire az első 10% belép. Jobb, ha elindul a fa kialakítása, és később automatikus vagy félautomatikus karbantartással az finomodik, mintha lehetetlen feltételeket állítunk (olyan adattól függünk, ami NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE), ezáltal az egészel sem indul.
 
A szakmai fák (melyek karbantartása egyszerű) célja ennek a támogatása.

Hamvas Gábor javaslata (Solymár) a részvételi demokráciára fejlődése szerves társadalommá.Tulajdonképpen a reputációs rendszer elsõ, igen egyszerû verziója.
 • Egy piramis fában (kb. 7 magas, akár több millió ember) csomópontonként 5-15 (ami állítható) ember, ha ezt meghaladja, kettéoszlik.
 • Van egy földrajzi / területi alapon szervezett fa. Lényegében minden más csoport feladata ennek a közösségnek az érdekeit szolgálni. Ebben minden embernek helye van. Család / ház / blokk / utca / városrész / város / térség / megye / ország/ stb. Ha a  nem képesek egymást képviselni természetesen külön is megjelenhetnek. Ez az első szintje a kollektív jog megszületésének. A kollektív jog lehetőségeit érdemes lenne továbbgondolni magasabb szinteken is. Szakmai piramisnak tagja csak az alap társadalmi családfa tagságán keresztül lehet.
 • A tételek lentről felfelé kezelendőek, de fentről lefelé nem kötelezőek.
 • A belépőnek szerződést kell kötni a közösséggel. Tagja akkor is lehet ha a pontokat nem fogadja el, de bizalom építésnél ez szempont lehet. A társadalmi szerződés pontjait a közösség, képviseleti szintek szerint működteti, így a belépő a mindenség szintjén született erkölcsi minőségektől, az alap csoportjának hóbortjáig kell minősítenie a szerződési pontokat.  
 • Egyéni adatok, személyes oldalak láthatósági körét az egyén állíthatja, de lefelé nyilvános kell legyen. Az általa kezelt tételek tematikusan visszakereshetők az általa képviseltek számára.
 • A legkisebb önellátó egységek kialakulását támogatandó, az egyének szolgáltatásaikat megoszthatják, azokra való keresési eredmény lakhely szerint listázódik, az egyén szolgáltatási minősítését vezeti. Belső pénz feltételei alapkérdés.
 • Ingyen munka nincs. Lehetőséget kell biztosítani az önkéntes tagsági díjra, hogy az elvárható társadalmi munka felett a képviselő munkája az alatt lévők átlagkörülményei szerint honorálhatók legyenek
 • lehetnek tematikusan szervezõdött fák is. Ezek csúcsain feljövõ info-k mint "bizottsági javaslatok" kerülnek be a földrajzi fa magas csomópontjaihoz. Azt, hogy egy egy „bizottsági” csoport (civil szervezet, végrehajtók, közösségi cégek stb) Milyen szinten csatlakoznak, azt is a szavazások  vagy a képviselők határozzák meg.
 • A közösség által létrehozható köztulajdonú cégek csak a fenti rendszer szerint működtethetők.
 • az infók általában fel-le mozognak
 • felfelé (természetesen) az elárasztás elkerülése végett szûrés van. Minden csomópont ágai pontozással döntenek, de a gördülékenység mentén a képviselő megelőlegezheti a döntést, ha tévedett jön a korrekció.
  • a felterjesztési pontszám nem csak a javaslat életképességétõl függ. Lehet egy javaslat kiváló, amit meg is valósítanak, mégsem terjesztik fel, ha annak helyi szinten van jelentõsége !
 • Lefelé nincs szûrés, de az információ címkézve van (pl. fontosság, jelleg, téma)
 • Információk épülése: Minden szint egy új minőséget tud az infóhoz rakni (tanulmányok, jogi megfogalmazás, tovább gondolás, fejlesztés, stb.), a tételek fejődése visszakövethető legyen. Egy-egy felsőbb szintű módosítás kritikájának meg kell járni a bizalmi piramis jóváhagyását. Információk pulzálva fejlődnek.
 • Egy egy információnak mindig legyen egy tömör közérthető eszenciális summázata, amit a témát fejleszők jóváhagynak.
 • Külön kérésre tud az info oldalirányban is mozogni, hogy ne lehessen jó javaslatokat blokkolni, ennek léptéke korlátozott az egyén szintjén lévő tíz tizes.
 • egyszerû (de több szempontos) pontozás van. Minden információ egyben egy közvélemény kutatás is, ahol látható hogy mekkora részpiramis látta az infót, látható hogy azt melyik szint hogyan értékelte.
 • Infók keresése lehetséges a teljes világpiramisban a nézetség, és vagy minősítés szerint is (távoli részek fontos feladata, nekünk is érdekes lehet)(téma fontosságát és egyetértésemet külön lehetne pontozni!).
 • Minden információt tematikus csoportokba kell rendezni, mely szintén egy fa struktúra szerint épül, szakosodik.
 • minden "tized" 5-15 emberbõl áll
 • a csomóponthoz rendelt megbízott személye akármikor változhat, a csomópont alattiak pontozása szerint. A jó programot úgyis emberfüggetlenül megvalósíthatják, nem kell, hogy "beragadjanak" emberek.
  • Mint tapasztaltuk, nagyon káros következménye van a beragadásnak. Nem 4 évre, hanem évtizedekre lényegében értelmetlenné válik az egész rendszer. Nemcsak a nagypolitikában, hanem iskolákban, egyesületekben is.
  • A csoporton belül mindenki tetszőleges bizalmi sorrendet állíthat fel, akár a teljes csoportra vonatkozóan. Az egyén döntheti el hogy e listája publikus vagy sem. Így mindjárt a helyettesek is láthatóak, szabályozható hogy a felsőbb szinten képviselőt helyesítő szintmunkás is a legjobb választás legyen, de munkacsoport vezetőket is meghatározhat) 
  • Ha egy bizalmi vezető adott szinten bizalmat veszt, az csak arra a szintre vonatkozik. A magasabb szintre az egész alpiramis pontozása számít. Ez nagyon fontos, mert különben a pénzoligarchiának elég csak 5 "alacsony tudású" embert meggyõznie, hogy teljesen ellehetetlenítsen egy egyébként érdemei szerint magasra jutott megbízottat ! A szintek bizalmi eredménye látható legyen, így egy ilyen malőrt le lehet ellenőrizni. Ha valakinek már csak a legfelső szintű bizalma aktív, valószínű jogos kételyeket ébreszt. az alsó szintről így elindul a helyettes, tehát egy szinttel feljebb két jelölt lesz a csoportból!
  • a megbízott privilégiuma, hogy a hozzá tartozó csomóponthoz bármikor kiragaszthat információt külön pontozás nélkül. Fel is terjesztheti, vagyis kéri a szomszédjait, hogy pontozzák.
A csoportok kialakulására olyan egyszerű törvényt kell kialakítani ami számítástechnika nélkül is ugyan arra az eredményre vezet. Tehát egy utca adott lélekszám melett fog kialakulni, csoport házszám szerint szigorúan bomlik 1-10, 11-20… akkor is ha hiányozna egy szám pl mint a mi utcánkban (így viszont egy másikból kettő van) Ha több lakásos ház van egy telken akkor az a tízes fog tovább szaporodni majd osztódni. Utca végén, ami a kialakulásnál szintén adott, lehet úgy lezárni hogy minimum öten legyenek. (tehát az előzőből tagokat "lop" ?)
 
A lakások beosztása lépcsőházanként indulnak 5-15 között osztódnak, de lépcsőházat ketté nem vág, ugyanígy ha magas a ház szintet nem vág ketté a csoporthatár.  Meg tudnád ezt fogalmazni algoritmus formában ? Ne felejtsd el, hogy a felhasználók csatlakozásakor NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE információ, csak amit ők maguk megadnak. HAJRÁ !
 
Ha a család szaporodik nyílván azt sem vágjuk ketté.
 
A legalsó tízesen megadható legyen, hogy akár név szerint kik vagy hányan tartoznak alá,  saját család, közvetlen szomszédok, akik sose fognak számítógép elé ülni.
Egy kis falu vezetője lehet hogy egy regisztráción képviseli a falut, ezt az adatot szintbeli társainak kell jóváhagyni. a szavazati súlya az infók minősítésénél meg kell hogy jelenjen (engem érdekel hogy mit mond egy busman vezető). csalásait a szintbeliek ellenőrzik ha gyanús.
 

 
 
 
 • milyen adatokra van szükség
 • azokat pontosan hogyan használja fel a program vagy az üzemeltető-csapat a fa karbantartására
 • ezek az adatok hogyan kerülnek a rendszerbe felvitelre
  • esetleg mi van, ha módosítani kell, miután már felhasználtuk a hibás adatot.

 


 Társadalmi

A megbízott választás:

-A képen követhető, ha valakinek valamely szintjén megszakad a bizalmi vonal.

-ha a következő szinten ennek ellenére bíznak benne, nem esik le. ilyenkór az a szint mely mást akar bizalmasának az új jelőltet elindíthatja fölfelé.

-A fentiek miatt egy plusz ember megjelenik a szinten.

 


 

 • Ezt megnézni balra a "legújabb módosítások" alján a "...more" pontban lehet. Itt látod, hogy ha pl. törlés vagy áthozás van, az miért történt.
  • Az oldal-verziókat összehasonlítani is itt lehet (bármelyik korábbival)

 

 Created by: cell. Last Modification: 2009-01-23 (Fri) 17:00:55 CET by hamvasg.