Random Images

Print

SorrendiSzavazas

A ReszveteliDemokracia -ban a megbízottak megválasztására a primitív "mindenki megjelöl egyet" szavazás alkalmatlan. Majdnem biztos, hogy mindenkinek meg kell tudnia adni ("preferenciális") sorrendet. Ehhez web-es felület készül, melyben (végül):

  • nyomógomb: adott jelölt helyet cserél az éppen felette levõvel (értelemszerûen a legfelsõnél nincs ilyen gomb, a másodiktól az utolsóig van)
  • számmal meg lehet adni, hogy adott jelöltet tetszõleges más helyre áttesz (mondjuk 500 gombnyomás nélkül, azonnal). Akár többet is átrendezhet egyszerre.
    • Lehet a hozzá tartozó nyomógomb akár ugyanaz. mint a fenti: ha nem ad meg számot, 1-el fentebb kerül. Ha megadja a számot, akkor oda kerül, amit a szám kijelöl.

Az adatok kiértékelése kb. 3..7 naponként történik, nem feltétlenül php-ben. (lehet C vagy C++ vagy Java, Python vagy Perl stb...)


Condorcet kritérium

A http://www.falura.hu/valasztas/ oldalon az áll:

"a parlamenti és az önkormányzati választásokon, ha többen preferálják B-t, mint A-t, akkor elvárható lenne, hogy B nyerjen. Ez a legalapvetõbb követelmény lenne. Ez NEM teljesül."

Ezt Condorcet kritériumnak nevezik:

Az is látszik, hogy az átlagosnál intelligensebb, tájékozottabb, matematikában és szoftvertechnológiában jártasabb körök (pl. Debian fejlesztõk) többnyire (szinte mind) a Schulze módszert használják.


Schulze módszer

Ebbõl az is következik, hogy a Debian-ban készen van a megoldás. De melyik csomagban ???

(talán: libsuperlu3 - Direct solution of large, sparse systems of linear equations )
 

 http://en.wikipedia.org/wiki/Schulze_method az oldalon van pszeudokód, és vannak kulcsszavak (pl. Floyd–Warshall algorithm ) ami alapján biztos lehet találni kész C vagy Java forráskódot valahol.

  •  Egy kollega megcsinálta a Schulze algoritmust, és tesztelgette, csak a Fájl gyûjteményekben rossz helyre töltötte fel (ide, az audio alá, nem a Részvételi... alá).
    • Fontos: tovább kell fejleszteni, hogy dinamikus adatszerkezeteket használjon. Mégpedig számítva arra, hogy "ritka" (sparse) lesz, vagyis az NxN tömb nagy része üres. Ehhez alighanem a hash a legjobb eszköz. Javaslom STL-el, vagy valami kis saját rutinnal (nem wxwidgets-nek a wxhash-vel).

 

 Created by: cell. Last Modification: 2009-01-18 (Sun) 20:47:34 CET by cell.