Random Images

Print

SzamlaVezetes

A szövetkezetnek forint (később alighanem Euro is) számlavezetése van takarékszövetkezetben vagy bankban (bár valószínűbb, hogy igazából takarékszövetkezettel szerződünk, a továbbiakban bankot írunk).

Alighanem nehéz észrevenni, hogy a pénzintézeti partner jelentõsége óriási !
 • Ha el tudjuk érni, hogy egy közösségen belül a "likvid tartalék" pénz mindig ott legyen, ahol éppen szükség van rá, az ekvivalens a pénzteremtéssel
  • mivel a rendszerben ezáltal kevesebb bankszámlapénz kell, mint ami az "egyenlegeken" nyilvántartva látszik.
 • Nyilván a külsõ szereplõktõl való vásárlás - röviden "import" (a közösség szempontjából import, nem feltétlenül külföldi) - esetén van szükség a likvid tartalék pénz egy részére, pl. bankkártyás fizetés pl. Tesco vagy benzinkúton, vagy átutalás miatt
  • Míg a pénzteremtésre mindenféle törvényi, szabályozási blöff vonatkozik, azt nem tilthatják meg, hogy a pénz mindig odakerüljön, ahol éppen szükség van rá (persze nehezíthetik). Ez a kulcsa az egésznek.


A számlához több kártya tartozik (akár szövetkezeti tagonként 1), nem külön alszámlákhoz.

 • minden kártyához vásárlási és készpénzfelvételi limit tartozik (pl. 127000 Ft)
 • a bejövő pénzátutalásokat a szövetkezet munkatársai kézzel rögzítik a webbankból, automatikus betöltés egyelőre nem szükséges
 • minden banki napon a szövetkezet rendszeréből a (kifelé menő) pénzátutalások adatai (digitálisan aláírt formában) betöltésre kerülnek a bank rendszerébe
  • vagy ha egyelõre nem megoldott, a szövetkezet munkatársai kézzel rögzítik a webbankba
 • bármikor (banki napon, adott napon legfeljebb egyszer) a szövetkezet rendszeréből a kártyalimit adatok (digitálisan aláírt formában) betöltésre kerülnek a bank rendszerébe
  • a szövetkezet munkatársai webbankon keresztül is megtehetnék, de jó lenne, ha ezt nem kézzel kellene végezni

Később megvalósítható, hogy a kártyás vásárláskor a bank rendszere online kapcsolatban megkérdezze a szövetkezet rendszerét. Ha valamiért nem kap adatot (pl. kommunikációs hiba), akkor az utolsó betöltött adat jut érvényre.

Betéti kártya helyett hitelkártya:
 • betéti kártyánál ha minden számla egy számlához kapcsolódik, akkor meg van a kockázat, hogyha a belső rendszerben levő adatok alapján még nem frissítették a kártya limitjeit, hogy a használó többet költ, mint a rendszerben levő egyenleg- ötpercenként frissíteni az adatbázist macerás
 • ha mindenkinek saját számlához tartozó betéti kártyája van, a szöv-nek folyton ki kell utalnia az összeget, ha használni akarják-lassú és macerás
 • mindenki vásároljon saját hitelkártyával, saját terhére. Így akkor tud költeni, amikor akar. A szövetkezet a rendszerben levő egyenelg alapján teljesítheti a kártyatartozást, ha a tag kéri. (max annyit, amennyit a belső keret megenged) Így nincs "túlköltési kockázat" és azonnal is használható.


Szöveg, amivel meg lehet keresni pénzintézetet:

Pénzügyi partnert keresünk szövetkezet (gazdasági társaság) számára, a következõ kritériumokkal:
 • Szövetkezeti tagoknak lehessen külön kártyájuk (nem nagy baj, ha nem dombornyomott, elég, ha Mo-on belül használható)
 • a kártyák közös számlához vagy közös alszámlához csatlakoznak (nem külön alszámlákhoz)
 • bármikor (banki napon, adott napon legfeljebb egyszer) a szövetkezet rendszeréből a kártyalimit adatok (digitálisan aláírt formában) betöltésre kerülnek a bank rendszerébe
  • jó lenne, ha lenne napi kártyaterhelési limit (ami a vásárlások + készpénzfelvételek összegére vonatkozik). Ha csak külön vásárlási és készpénzfelvételi limit van, az is elmegy
  • a kártyatulajdonos az így beállított limite(ke)t nem emelheti meg (mondjuk telebankon keresztül vagy csak csökkentheti, vagy egyáltalán nem változtathatja).Eddig megkerestük:
 • Citibank - majd visszahív
 • CIB bank (nagyon gagyi, a kártya külön életet él: a számlatulajdonos nem szabhat meg kemény limitet, a kártyatulajdonos bármikor megváltoztathatja)
 • OTP bank nem tudott válaszolni - bár korábbi tapasztalat szerint ha válaszol sem szabad feltétel nélkül elhinni
  • Az OTP banknál korábban azt mondták, hogy csak telebankon lehet kártyalimiteket állítani, webbankon nem. 2008-12-10-én LAFO számlán SIKERÜLT a limitek állítása webbankon keresztül, mégpedig SMS ellenõrzõ kódot sem kért (amit kb. 50eFt feletti utalásnál kér).
 • Raiffeisen bank visszahívott telefonon: mondtam, hogy lehet "10 feletti is". 10 kártyát hozzá tud rendelni egy számlához, limitet változtatni a számlához tartozó kóddal lehet (weben nem, csak telebankon). Inkább a telebankot fejlesztették (mert a lakosság azt szereti ;-), nem tud róla, hogy weben a közeljovoben megoldható a kártyalimitmódosítás. Faggattam, hogy milyen korlát van a kártyák számára: tudomása szerint akár 100 kártyát is lehet, nem lehet akadály.

Megkeresni még:
 • Budapest Bank (nekik szerintem weben és mobilon is lehet változtatni a limitet)
 • AXA - a likvid tartalék esetén jó, ha a látraszóló kamatozik. Az AXA esetén ez 10.5% (jegybanki alapkamat - 0.5%). Fontosak a tranzakciós díjak is (ami tudtommal szintén igen jó az AXA-nál).
 • sok kis takarékszövetkezet


Raiffesennél Szövetkezet számlához kell

 • 30 napnal nem regebbi cegkivonat
 • alapszabaly
 • képviseletre jogosultak alairasi cimpeldanyai
 • adoszamot tartalmazo okirat
  • ha van, APEH altal kibocsatott adobejelentkezesi lap, onkormányzattól vagy cegbirosagtol is jóBudapestbank ezt írta:
 • Minden kártyánk rendelkezik egy biztonsági beállítással, ami a napi használatra vonatkozik. A vásárlásra és készpénz felvételre vonatkozóan külön-külön kerül meghatározásra a tranzakciók összeghatára és darabszáma.A limitek a következőképpen módosíthatóak vállalati kártyák esetében:

- bankfiókban

- Mobilbank szolgáltatással az összeget (ha az adott csomag tartalmazza ezt a funkciót). A következő linken talál ezzel kapcsolatban részletes információt:

http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/vallalat/szamla-mobilbank-sblp.php (external link)

- Budapest Számlavezetési Rendszeren keresztül az összeget.

(Fontos megjegyezni, hogy csak azok a személyek tehetik meg ezeket, akiknek erre megfelelő jogosultságuk van a számlához.)Külön lehet a vásárlási és a készpénzes tranzakciók összegét és darabszámát módosítani. Az összeg és a darabszám limit együttesen korlátozzák a napi tranzakciókat. Tehát ha az egyik már teljesült, akkor nem enged több tranzakciót a rendszer, hiába adna erre lehetőséget a másik limit.

Amennyiben limitét 21:30 perc után módosítja, az új beállítás csak a reggeli órákig érvényes, mert technikai okok miatt az új limit visszaáll a módosítás előtti összegre. Így arra kérjük ügyfeleinket, hogy a limitmódosítást a fent írt időpont előtt hajtsa végre, hogy sikeres legyen a kártyahasználata.A Budapest Bank Üzleti Terminál, illetve Internetbank által kínált szolgáltatások ügyfeleink számára lehetővé teszik pénzügyeik folyamatos és biztonságos intézését és nyomon követését., melyekről az alábbi linkeken talál részletes információkat:

http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/vallalat/szamla-bterminal.php (external link)

http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/vallalat/szamla-internetbank.php (external link)AXA bank

Nagyon jók a magánszámla kondíciók.
A vállalkozói számla, szövetkezet számára is jó, ott is van látraszóló kamat, de nem 10.47%, hanem 5.5% körüli. Kártyalimitállítás ingyenes, munkaidõben telefonon (ibankon NEM lehet).

Legegyszerûbb rendszer, ha mindenki, amikor megérkezik a fizetése az AXA számlára, elkölti egy részét, más részét pedig az ElszamolasiRendszer LETS rendszerbeli pénzért elcseréli (utalás AXA-n belül másik magánszámlára). Lepapírozás kölcsöntranzakciókkal. Remélhetõleg a fizetések jóváírása nem mindenhol hónap elején történik !
A legtöbb embernek úgysem érkezik máshonnan pénze az AXA számlájára, mint a fizetése, amit nem nehéz követni. Akár telefonos segítséget is lehet adni a diszpécserközpontból (egyszerhasználatos jelszóval igazolja magát a diszpécserközpont), hogy hova utalgassa a "szerencsés" (általában 2-3 átvezetésnél többre nincs szükség).ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI HITELSZÖVETKEZET Sajnos nem tudnak kártyát adni. A többi hitelszövetkezettel közösen tárgyalnak valami bankkal, ill. kártyatársaságokkal (Visa / Mastercard), ennek eredménye bizonytalan, lehet 2009-01 vagy 2009-12 is. Elég drága a rendszer kialakításának díja.

Cím: cim1073 Budapest, Kertész u. 24-28. Telefon: 413-1103 kovacsj kukac hitelintezet.hu (Kovács János az igazgató, jobban tud speciális kérdésekre válaszolni, mint Czike Gyuláné )
www.hitelintezet.hu (external link)
CSALÁDIAS HÁZIBANK! LEGYEN ÖN IS TULAJDONOSA BANKJÁNAK! MAGAS BETÉTI KAMATOK! FOLYÓSZÁMLAVEZETÉS, HITELEZÉS!Nagyon jók szoktak lenni a bankok terminálszolgáltatásai.

Egy szoftver segítségével -kártyalimit módosításon kívül- mindent el lehet intézni, sokféle lekérdezéssel, adattáblák import/exportjával. Például
 • bejövő utalásnál a megjegyzésekhez ha hozzá írják a rendszerünkben levő tag azonosítóját, egy lekérdezéssel kilistázhatjuk a bejövő utalásokat, és ennek segítségével az adatokat átmenthetjük a saját adatbázisba.
 • Ugyanígy, a rendszerünk rögzíti a kívánt kifelé menő utalásokat, ezt be lehet tölteni a terminálprogramba, és a bank végrehajtja. Ha valaki bankkártyával fizet valahol, akkor a kimenő tranzakciók lekérdezést kell használni. Ennek adatainál remélhetőleg van kártyaszám, ami alapján le lehet vonni az adott személy belső számlájáról. Szerződést kell kötni a tagokkal, hogyha többet költenek, mint amennyi belső számlájukon volt, azt kötelesek törleszteni.

Ez nagyon jó, melyik bankét próbáltad ?

 • Nem próbáltam egyiknél sem, csak olvastam róla. Gondolom, ha exportálni lehet a rendszerből az adatokat, egy külső program módosító lekérdezésével használhatóvá lehet tenni. Minden nagy banknak van terminálszolgáltatása: CIB, Budapestbank, OTP.... Sőt még olyat is láttam, hogy takarékszövetkezet kínálja az OTP programját (már nem tudom melyik). Elég jó leírások találhatók ezekről a szolgáltatásokról a bankok honlapján, van ahol demot is le lehet tölteni (budapest-nél a rendes programot (azt hiszem), OTPnél flash alapon oktatóprogi)

  • Az OTPnél csak lakossági számlákhoz tartozó kártyák limitjeit lehet módosítani
  • Eddig a K&Hnál találtam olyat, hogy vállalkozó számlák limitjeit is állítani terminálon (bár ez nem jelent semmit, mert olyat is olvastam a honlapjukon, hogy a magyar állampapírok bemutatóra szólók, ami nem igaz -így nehezítik a pénzként használást)
   • Itt lehet olvasni a programról és letölteni: https://www.kh.hu/publish/khb/hu/nagyvallalat/nagyv/termekek/elektr_szolg/electra.html. (external link) Sajnos én nem láttam a demoban limitállítási funkciót:( Rá kéne kérdezni a banknál. Egyébként mivel majdnem minden intézet ugyanazt a szoftvert használja (cardinal.hu), a szolgáltatáskülönbségek a bankoktól függenek. Talán egyedi kérésre el lehet érni a limitmódosítást
   • "Bankunk Electra programjában valóban van lehetőség kártyalimit módosításra, mely funkció eléréséhez a felhasználónak külön jogosultsággal kell rendelkezni. Ez a jogosultság a szolgáltatásra vonatkozó szerződésben kérhető. A demo verzió csak az alap funkciókat tartalmazza, a kiegészítő szolgáltatásokat nem. A kártyalimit módosítás nem olyan jellegű és formátumú megbízás amit importálni vagy exportálni lehet, ezért erre vonatkozó formátum leírás sem létezik. Alábbi útvonalon elérhető az Electra program export-import formátum leírása, melyben minden importálható és exportálható megbízástípus megtalálható. https://www.kh.hu/publish/khb/hu/media/dokumentumok/electra_ugyfellevel1/elctra_export_import.download.pdf" (external link)


 • Hogy ne kelljen folyton átírkálni a kártyalimiteket, meg lehet csinálni, hogy a banktól alapból beállított limittel rendeljük a kártyát. Rendelhetünk mondjuk 20ezreseket, 50ezreseket, stb. Ha valakinek nagyobb vagy alacsonyabb kell, belül lehet cserélgetni, csak a belső adatbázist kell átírni, hogy melyik kártya kihez tartozik.
  • Csak az a baj, hogy a kártyák cserélgetése még több macera lehet, mint a limitek átírása. Pláne, ha épp a csere környékén volt lehúzás, és mindegyik a másikra mutogat.
  • Ha olyan becsületes, hogy a kártyáról költés után önmagától elmegy valahova, becserélni kisebb limitű kártyára, akkor nem is szükséges a csere (maradhat nála, csak ne költsön, amíg meg nem adja). Vagy ennyi erővel akár a papírpénzért is elmehetett volna (majdnemhogy. Annyi a gond, hogy a papírpénz egy része esetleg nála marad, ami lassítja a pénzforgást.).
  • az internetes vásárlásokhoz egyébként az egyszerhasználatos kártyaszámok is igen hasznosak. A diszpécser kérésre kiosztja, és kész.


Létezik progi, amivel meg lehetne oldani a számlavezetés kérdését? Igen, pl. http://project.cyclos.org/ (external link) ( ripplepay.com, opencoin stb... lásd falura.hu ill eleg.hu linkek, valamint Varga István 2008-10-27 előadása eleg.hu )
De szerintem a cyclosnál jobbra lesz szükség (minimum kiegészítésekre):
 • a digitális aláírás - ahogy akarja: maga, vagy elosztottan
  • vagy leginkább kis összegekre elosztottan (megbízottak révén), nagyobb összegek esetén saját aláírás kell.
 • utána elosztott tárolás (nyilván mindenki számon tartja a saját követeléseit, de a clearing központok is kell, hogy tudjanak róla.
 • Az egészet megelõzi a "nyilvánosan ellenõrizhetõ kibocsátás", "elosztott kezességvállalással.
  • Pl. ha van több deviza-elszámolási rendszer, amik között nincsen rendes kapcsolat (integráció), akkor minden személy megmondhatja, melyikben mekkora a negatív egyenleg határa. Ezáltal nem lehet, hogy mindegyikben kimeríti a keretet, ami csak késõbb derül ki.
  • azon devizák esetén, amiket egy rendszer kezel (vagy egymással integrált rendszerek), nem szükséges elõre megmondani: pl. a HUF + EUR + EUR4 (az EUR-hoz képest évi 4%-ot növekszik az értéke) + AUG (aranygram)-on található (EUR-ban összeadott) egyenleg negatív határa. Persze ha akar, akkor külön is korlátozhatja, de ez nem praktikus.


Nem akarok számonkérő lenni, csak kíváncsiság: folyik valamilyen fejlesztés, ami olyan rendszert készít, amiben ezek a plusszok is bennt vannak?


Created by: admin. Last Modification: 2009-05-22 (Fri) 11:33:31 CEST by nemethdani.