Random Images

Print

SzoroLapRovid

Csak Piszkozat. Nyomtatható változatok itt (2009-04) a "Szórólap" file galériában (ezek régebbiek?).

 • virágzó gazdaságot tudunk kialakítani.
 • Nem az a baj, hogy keveset termelünk. Az össztermék 26000 Mrd Ft, vagyis háztartásonként kb 6 millió forint évente. Ehhez képest elképesztően kevés felett rendelkeznek azok, akik munkájukkal megtermelik azt, vagy korábban megtermelték (nyugdíjasok). Akár Ausztriához hasonlítjuk, akár Lengyelországhoz, akár a 2 évtizeddel korábbi Magyarországhoz: pedig az arány ezekben is szánalmasan rossz.
 • Információs, elsősorban pénztechnikai módszerekkel kb. 12000 Mrd Ft-al (háztartásonként 3 millió forint / év) tudjuk növelni a háztartások részesedését. A magánbanki pénzteremtés munkanélküliséget okoz. Ennek helyrehozása kb. +5000 Mrd ft-ot jelent. 7000 Mrd-ot pedig át tudunk csoportosítani: amit ma is megtermelünk, csak a magánbanki pénzteremtés miatt a bankok, a felszámolt versenygazdaság miatt a monopolgazdaság rendelkezik vele a munkát végzők helyett.
 • A megoldás: mi, a társadalom meg kell kérjük mérnökeinket, hogy alakítsanak ki semleges (nem átverésen alapuló) elszámolási (=pénz) és információterjesztési módszereket. Ehhez a technológia ma rendelkezésre áll, karnyújtásnyira.
 • A főáramú közgazdaságtan, a politika és a sajtó nem fogja ezt megoldani. Valójában ezek okozták, azzal, hogy még a gazdaság legjelentősebb hatását sem értették meg: ha a pénzt magánbankok teremtik adósságként, akkor az adósság hatalmas lesz, és elvileg is visszafizethetetlen. A közgazdaságtan oktatás mikro szinten használható tudást ad, de makro (összgazdasági) szinten olyan nézőpontokat súlykol a hallgatókba, amik megakadályozzák, hogy a legjelentősebb hatásokat helyesen értékeljék. Ennek eredménye látszik is.

Az állam átadta a pénzteremtést a magánbankoknak. 1996-ig az állam teremtett némi nagy erejű pénzt, amit a bankok multiplikálnak. Ma pénz (forint, euró, dollár stb...) csak akkor keletkezik, amikor egy magánbank ráírja a hitelfelvevő bankszámlájára egy hiteltranzakció során. Vagyis a bank olyan pénzt teremt, amiért más ad értéket. A bank jeleket hoz létre ("pénzt"), de a bank értéket kap cserébe. Mivel a pénz csak kering, az adósság pedig kamatozik, az adósság a bankok felé sokkal nagyobb, mint az általuk teremtett pénzmennyiség (ábra). Miközben a hiteleket törlesztjük, a gazdaságból fogy a pénz. A bank ugyanis az eredetileg teremtett pénzt meg kell szüntesse. Vagyis ahhoz, hogy legyen elég pénz a gazdaságban, újabb hiteleket kell felvenni. Ez a világ legnagyobb átverése. Az állam tollvonással meg tudná oldani (pl. a nagy erejű pénzt visszavonná, számlapénzt pedig forgalomba hozna: az államadósság 3 év alatt megszűnne adónövelés nélkül). A másik (kivitelezhetőbb) megoldás, hogy a közösségeknek saját (célszerűen konvertibilis) pénzt kell létrehozniuk. Ez olyasmi, mintha maguk által üzemeltetett bankban tartanák a pénzüket, és oldanák meg a finanszírozást. Akár száz ember is tud ilyen "pénzügyi közösséget" létrehozni. Akkor is, ha nem egymással kereskednek. Természetesen a cél az, hogy a gazdaságban használt pénzeszközök túlnyomó része (a cél min. 80%-a) ne átveréssel keletkezzen. A módszernek 2009 februárig el kell indulnia, és legkésőbb 2009 augusztusban nagyban kiterjednie. Ha ezt nem tesszük meg, tényleg nagyon súlyos munkanélküliség, zálogok átadása a bankoknak, nyomor és elkeseredettség lesz. A TV-ben nyilatkozó összes "szakértő" azt feltételezi, hogy továbbra is az érdekeink ellenében ténykedő magánbankokra bízzuk a pénzeszközök létrehozását (az állam, meg mindenki más őket kéri, hogy teremtsenek elég pénzt "kölcsönnek" nevezve azt). Kondícionálásuk miatt meg sem fordul a fejükben, hogy ennek van alternatívája is. Pedig van ! Az információáramlást átalakítjuk:


  • A pénz (az elszámolás módja) is egyfajta információ. A pénz keletkezése: radikális változásra van szükség. A társadalom létre tudja hozni anélkül, hogy külsõ szereplõnek (banknak) óriási összeget fizet a semmiért. A közösségek szerepe óriási.
  • elektronikus piac: közvetlenebb kapcsolat a termelõ és a fogyasztó között, a monopolisztikus szereplõk dominanciájának megtörése
  • egyéb információk
  • demokratikus információáramlás
 • Ne várjon a csodára, az állam nem fogja megoldani (a problémának a része, nem a megoldásnak). A media, akárcsak az átlagember nincs tisztában az alapokkal. Vak vezet világtalant. Ill. rosszabb, mert a media még rossz irányba is néz (szórakozásra jó, tájékozódásra nem).
 • Nem keressük a megoldást. Tudjuk, mi az. Kidolgozzuk, hogy a tudás közkinccsé váljék. Írások, előadások, filmek, megoldáskidolgozás: www.falura.hu  www.eleg.hu www.ideje.hu

 

 Created by: cell. Last Modification: 2009-04-15 (Wed) 12:14:52 CEST by admin.