Random Images

Print

FaelGazositoVizmelegito

 Vizet melegíteni (pl. téli fûtéshez), de néha gázmotort (vagy radial outward flow radial turbine detonációs ciklusú gázturbinát) is akar hajtani (de nem jármûvet, hanem áramfejlesztõt, darálót, stb...), akkor:

img src="http://www.ideje.hu/images/Energy/WoodGasifier/WoodGasifier_and_fluegascondensation_waterheater_m.jpg"

A fenti rajz nagyon régi (még az elsõ kezdetleges kísérlethez készült). A fényképekbõl is látszik, hogy 3 kamrát készítünk:

 • nagy égéstér. Benne
 • A. desztillációs csõ
 • B. redukciós csõ
 • R. E. MATHOT, M.E. Gas-Engines and Producer-Gas Plants
  • cell 2010-ben kapta meg a könyvet (amiben rengeteg hasznos kép van, ami a fenti oldalon nincs) puhakötésben innen és örömteli volt a sok hasznos ábra és adat mellett, hogy a kitalált koncepciót megerõsíti:
  • a 197.oldalon: Thwaite employs two vessels which serve alternately as distilling
  • mellesleg errõl a "3-kamrás" elrendezésrõl (ha úgy tetszik: 1 nagy kamra + benne 2 csõ) éppen nincs ábra, de mivel magam is erre jutottam, nem hiszem, hogy meglepõ dolgot mutatna a rajz. Fantasztikusan jó érzés volt ezt a mondatot leírva látni.
  • máshol ír adatokat, amibõl kiderül, hogy míg a redukciós térbõl elfogy 5kg anyag (aprított faszén), addig az oxidációs térbõl 150kg (hasáb-)fa. Ez az aprítási munkát roppant mértékben lecsökkenti - nagy örömünkre !

A javaslat az, hogy FolyadékDugattyúsBetaStirling segítségével a kalorikus gáz, és az Atkinson (vagy Otto) motor kipufogógáz hulladékhõjének pár (4-8) %-át munkává alakítjuk, miközben ezek hõmérséklete kb. 350 C-re csökken. A hõ további részét a gázgenerátor által beszívott levegõ elõmelegítésére használhatjuk. Ezzel a becslések szerint nem túl bonyolult technikával 1kg fa / kWh közelébe juthatunk (vagyis 1kg kukoricaszár, ami sok helyen ingyen melléktermékként "terem", kb 47 Ft elektromos energia + 35 Ft gázhõ kiváltására alkalmas). Az erõmû bekerülési (ön)költsége kb 250 Eur / kWe. A belsõégésû motor valamivel olcsóbb, a Stirling valamivel drágább (de az csak a kWe kis részét hozza).

 

 • saválló, túlméretezett (ill. csökkent teljesítményen járatott) hõcserélõ esetén a füstgázból a víz nagy része lekondenzál. Ez legalább 15-20% -ot jelent hatásfokban, de nedves üzemanyagnál jóval többet
 • economizer (bemeno levego a kopenyben elomelegszik, az égésteret hûti)
 • az egyik tér, ahol a primer levegõt beadjuk, célszerûen nagyobb. Ha viszont nyomás alatt is ki akarjuk próbálni (velox kazán, ill. fagázfejleszto + a végén bypass levego => turbina ), akkor mindkettõ d=150mm -es lehet egy kísérleti példányban
 • ...

igen olcsó, gyorsan elkészíthetõ, módosítható, de jármûben nem alkalmazható, és a hamu kiszedése nehézkes (szerencsére ritkán kell)

 img src="http://www.ideje.hu/images/Energy/WoodGasifier/StableGasifer/m/GasifierBurningChamberWithEconomizer2.jpg"

 

img src="http://www.ideje.hu/images/Energy/WoodGasifier/StableGasifer/m/ReductionTubeInplace_2180.jpg"

 

img src="http://www.ideje.hu/images/Energy/WoodGasifier/StableGasifer/m/TrapDoor_2181.jpg"

további képek

 TODO: képek beásás után

 Created by: cell. Last Modification: 2010-01-14 (Thu) 22:38:55 CET by cell.