Random Images

Print

PenzugyiReform

Pénzügyi Reform (=monetary reform)

Egy GYÖKERES (=radikális) pénzügyi reformmal sok problémát lehet gyorsan orvosolni, ha jól csinálják. Ide írhatja mindenki javaslatait, nehogy bármi is kimaradjon.
 
A reform után az MNB hasonló lesz mint az AKK/Államkincstár. Megfontolandó, hogy megszüntessük-e valamelyiket, és ha igen, melyiket. És milyen szervvé legyen a pénzkibocsátás: szakértő csoport, MNB/Államkincstár, országgyűlés, kormány?
 
Pénzügyi reform javaslatok:
1, A látraszóló számlapénz legyen törvényes fizetőeszköz, melyet csak az arra jogosult szerv bocsáthat ki és semmisíthet meg
2, A jegybanki alapkamat maximum 0, de inkább enyhén negatív (ez kiválthatja a SZJA-t az adósságrendezés után)
3, a teremtett pénz felhasználását szigorúan ellenőrizzék (pl infrastruktúra, találmányfinanszírozás)
4, Nem törvényes fizetőeszközzel végzett üzletszerű pénzügyi tevékenységnél (az üzletszerű pontosításra szorul: általában a hirdetés ténye önmagában megvalósítja, egyébként a mennyiség ill. az ügyfelek száma alapján is megvalósulhat), a bank kötelezettségetit az ügyfelek felé (betétek teljesítése) 100%-ban törvényes fizetőeszközzel kötelező fedezni
Vagy nem törvényes fizetőeszközöknél csak akkor lehet kisebb a likvid fedezet 100%-nál, ha a vele végzett tevékenység nem üzletszerű.
Vagy üzletszerű pénzügyi tevékenységet csak törvényes fizetőeszközzel lehessen végezni.
Ez megakadályozza, hogy a magánbankok ugyanazt csinálják, mint most, normális hasznuk lesz (érvényes lesz a kamatmarzs képlet), ugyanakkor védelmezi a közösségi, helyi pénzeket- Ezt az első ponttal együtt kell megvalósítani!!
5, Az Államkincstár vezesse a közalkalmazottak számláit, önkörmányzatoknak, nonprofit szervezeteknek, és azoknak, akik kérik.
6, Ha a pénzkibocsájtó nem tudja teljesíteni a kitűzött monetáris politikai célokat (kell egy tűréshatár), vissza kell hívni a vezetőségét. Nem lehet, hanem MUSZÁJ.
 
www.jamesrobertson.com (books, Creating New Money).


Created by: anonymous. Last Modification: 2008-12-04 (Thu) 12:28:57 CET by anonymous.