Random Images

Print

SzovetKezet

A szövetkezet egy társulási forma. Jogi személynek minõsül. Tagjai lehetnek magánszemélyek ill. cégek (de a tagok max 50%-a lehet cég). Csatlakozni lehet (az alapszabály által meghatározott), akár 1000 Ft-os részjegyvásárlással.

Mint jogi személy belsõ elszámolást végez. A belsõ elszámolás csak a tranzakcióban érintettekre vonatkozik: nem tartoznak hozzá adóügyi bizonylatok (az APEH-nek semmi köze a belsõ elszámoláshoz). Ugyanezt csinálják nagy cégek belsõ "profitcentereik" között.

Természetesen adóügyi bizonylatok tartoznak.a szövetkezet és más természetes vagy jogi személy közötti tranzakcióhoz, pl.
  • szolgáltatás vagy termék
  • beszerzés vagy értékesítés
  • alkalmi kölcsön (üzletszerûen nem végezheti PSZAF engedély nélkül, vagyis nem hirdetheti. De alkalmi kölcsönt adhat ill. felvehet akár kamatmenteset akár kamatozót)

A szövetkezet technikai infrastruktúrával támogatja a kapcsolódó adminisztrációt és naplózást, beleértve az adóügyi bizonylatokat is (és a pénzmozgásokat, pl. utalásokat. És bankkártyaelfogadás megvalósítását, ami egy magánszemélynek egyébként nem lenne kifizetõdõ).


Amikor valaki értéket vesz ki a szövetkezetbõl, annak adóügyi vonzatai vannak. Elvileg nem lényeges, hogy a kiegyenlítés miben történik. A szövetkezet belsõ elszámolása nem magánbankok által teremtett forint-pénzben történik (hanem belsõ csereforintban, vagy EUR-ban vagy a résztvevõk által meghatározott egyéb egységben, pl. aranygrammban, termofoldm2-ben vagy a tagok által kibocsátott kötvényekben), így az APEH szempontjából "természetben történõ fizetésnek" minõsül. Errõl részletes APEH állásfoglalás található a bizalom.net (external link) oldalon. Másik eset az engedményezéssel történõ fizetés. Minden esetben forintban kell nyilvántartani (Magyarországon).

Van viszont egy lényeges különbség:
  • ha a szövetkezetbõl egy tag pénzt vesz ki, akkor lényegében az APEH mondja meg, hogy mennyit kell adózni
  • ha a szövetkezetbõl egy tag értéket vesz ki, akkor lényegében a tag mondja meg, hogy mekkora értékrõl van szó (és ez alapján mennyit kell adózni)
    • pl. az alma ára (2008 õszén) 25 Ft-tól 300 Ft/kg-ig változott, vagyis 1:12 (lényegében egy nagyságrend). A (pl. informatikai) szolgáltatások ára ennél nagyobb arányban szór (akár két nagyságrendet is, pl. egy program megírása lehet 20eFt vagy 2 millió Ft).

Mivel a szövetkezet nem halmoz fel értéket, a szövetkezeti tag a valóságban nem a szövetkezettõl, hanem másik szövetkezeti tagtól kapja az értéket (cserébe persze neki is terméket vagy szolgáltatást kell adnia, a szövetkezet valamely tagja felé, vagy külsõ szereplõnek úgy, hogy a külsõ szereplõ a szövetkezet számlájára utalva egyenlíti ki)

Továbbá magánszemélyek közötti tranzakció esetén nincs ÁFA (5 MFt / fõ / év értékig). Szükség esetén családtagot is be lehet léptetni (akár 14 éves kortól: 18 éves kor alatt a gondviselõ hozzájárulásával).


SzovetkezetTranzakciok
KonzorciumiSzerzodes


Created by: cell. Last Modification: 2011-01-03 (Mon) 18:43:24 CET by cell.