Random Images

Print

ZeitGeistAddendum

Figyelmeztetés ! A (letöltés 700 MByte) ZeitGeist Addendum film következtetése, hogy a pénz léte önmagában okozza a problémákat, súlyos félrevezetés.

Nem tudni, hogy szándékosan csinálják, vagy tudatlanságból, de lényegében mindegy.

A pénz nagyon jó találmány. A pénz teszi lehetõvé a specializációt, és az igazságos elszámolást. (ha A teljesít B felé, B pedig C felé, akkor tudjuk, hol állunk). Az erõforrásokhoz való igazságos hozzáférés teljesen kizárt a pénz koncepciója nélkül.

Nem az elszámolás (=a pénz) önmagában okozza a gondokat, hanem a pénz jelenleg átveréssel történõ létrehozása. Nem a pénzt kell megszüntetni, hanem létre kell hozni nem átveréssel keletkezõ pénzeszközöket, amik szépen vissza tudják szorítani azt a pénzt, ami úgy keletkezik, hogy egy magánbank teremti, más ad érte értéket, de a banknak kell fizetni a kamatot.

 


Honnan kerül az exponenciális növekedés kényszere a mai gazdaságba?


Pénzteremtési átveréssel egyre nagyobb arányban vették el a (pénzt nem teremtõ) emberek termelését. Ahhoz, hogy megéljenek, egyre többet kell termelniük. Ennyi.

(az adósság növekedett, és szerencsétlenek jeleket kaptak, de mindig értéket próbáltak érte adni).

A társadalom a termelés növelésével próbálja visszafizetni az adósságot. Nem veszi észre, hogy ez elvileg sem lehetséges.> Láttad a Zeitgeist Addendum című filmet? Nagyon érdekes dolgokat mond a pénzgazdaságról: a hiány, a munkanélküliség és a
> szegénység elkerülhetetlenségéről egészen addig, amíg a gazdaság a pénzen alapszik

Láttam. Ez a következtetése baromság.

A Zeitgeist Addendum-ban megfogalmazott következtetés a kollektivista világkormány híveinek (ma leginkább úgy hívjuk: nemzetközi bankárok) régi "kommunista" ütõkártyája. Ezúttal Scientific Dictatorship köntösbe bújtatva.
A következtetése nagyon ártalmas ! Nagyon fontos megmutatni, mi benne értelmes, és mi nem.

A pénz nagyon jó dolog: az a találmány, ami lehetõvé tette a specializációt, és ezáltal a civilizációt. Ha nem átveréssel keletkezik a pénz, akkor nincs vele gond.

> és motivációja a profitráta maximalizálás.

normálisan a motiváció az, hogy az ember megéljen minél kevesebb erõfeszítéssel.
Csak akiknek (történelmi okokból) semmi erõfeszítés nem kell a megélhetéshez, azok között jön elõ az a perverz hajlam, hogy mások feletti hatalom a céljuk (vagyis hogy mások kiszolgáltatottak legyenek feléjük!). A hülyeségünk, hogy hagytuk, hogy ezek domináljanak.

> Hogyan is van ez? Helyi pénzzel sem tudnánk ezek szerint ezeket elkerülni?

De el tudnánk. Ha nem átveréssel keletkezik a pénz, akkor nincs vele gond.

A Zeitgeist Addendum összezavarja az embereket (akkor is, ha a készítõinek nem ez a szándéka). Azért hagyják, hogy jobban terjedjen, mint értelmesebb anyagok, mert sokat segíthet abban, hogy az erõforrásokhoz, nyersanyagokhoz való hozzáférés igazságtalan maradjon.
 Created by: cell. Last Modification: 2009-02-04 (Wed) 17:25:40 CET by cell.